Sopptorsdagen har återuppstått! Åtminstone tillfälligt. Ända sedan starten har jag haft en drömsoppa som jag velat laga men jag har blivit lite...motarbetad. Det handlar förstås om MAJSSOPPA! Tiden gick och jag tappade både recept och intresse.

Igår slog jag till! Jag googlade fram ett recept som lät gott: Majssoppa med tackostekt lax och avokado. Den som känner Chrisis kanske reagerar på att det är tre komponenter i det namnet som inte är så populära. (Rätt svar  återfinns längre ner.)


Ingredienser 3 port.
450 g. majs
3 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 tärning kycklingbuljong
2 msk färskpressad citronjuice
300 g skinn- och benfri laxfilé
1/2 påse tacokryddmix
1 avokado
2 dl gräddfil
vatten
3 msk olja
1/2 tsk salt

  1. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök.
  2. Fräs lök, vitlök och majs i 2/3 av oljan ca 5 minuter i en stor kastrull utan att det tar färg.
  3. Tillsätt 1 liter vatten, buljong och citronjuice. Låt småkoka under lock ca 5 minuter.
  4. Mixa soppan med stavmixer. Krydda med salt.
  5. Skär laxen i 2–3 cm stora bitar. Blanda dem med tacokryddan. Stek laxen runt om i resten av oljan i en stekpanna 3–4 minuter. Dela, kärna ur och skär avokadon i tärningar.
  6. Häll soppan i skålar och lägg i lax och avokado. Toppa med en klick gräddfil.
Det blev helt otroligt gott! Jag ville aldrig att portionen skulle ta slut. Jag fick faktiskt Chrisis att smaka och den fick betyget ätbar. (Rätt svar: Majs, konceptet tacokrydda och avokado)

Nu ska jag packa lite helgpackning. I eftermiddag drar vi oss mot Idre för Skidlärar-SM med tillhörande bankett.